| Subkrybuj kanał RSS

Warsztaty zdrowego gotowania w przedszkolu w Łuszczanowicach

22 lutego 2015 | Autor:
Kategoria: Ogólne, Wydarzenia


We wtorek 10 lutego 2015 w przedszkolu w Łuszczanowicach z inicjatywy pani dyrektor Ewy Bindas oraz jednej z mam przedszkolaka, odbyły się warsztaty kulinarne połączone z wykładem dotyczącym zdrowego gotowania dla dzieci. Warsztaty prowadzone były przez panią Annę Krasucką, założycielkę Akademii Odżywiania dla Zdrowia PIĘĆ SMAKÓW, która jest placówką kształcenia ustawicznego wpisaną do ewidencji szkół i placówek niepublicznych Miasta Stołecznego Warszawa. Szkolenie skierowane było do dyrektorów przedszkoli i szkół podstawowych z terenu gminy, pań intendentek oraz pań kucharek pracujących w tych placówkach.

SONY DSC
[Kliknij aby powiększyć.]

Przez prawie pięć godzin grupa około 25 osób wspólnie przygotowywała zdrowe, naturalne potrawy, według przepisów i wskazówek Anny Krasuckiej. Kilkuosobowe zespoły przygotowały między innymi zapiekankę jaglaną, pastę z ciecierzycy, kotlety marchewkowo-ziemniaczano-jaglane, tartę jabłkowo-śliwkowo-daktylową czy słodkie kuleczki jaglano-bakaliowe. Po wspólnym gotowaniu przyszedł czas na degustację i ocenę potraw.

SONY DSC
[Kliknij aby powiększyć.]
SONY DSC
[Kliknij aby powiększyć.]

Większość uczestniczek bardzo pozytywnie zaskoczyła pasta z ciecierzycy, która z racji wysokiej zawartości białka świetnie zastępuje wszelkie wędliny na kanapce dziecka – pasta jest sycąca i bardzo smaczna. Furorę zrobiła zapiekanka jaglana, która jest doskonałym, pełnowartościowym i rozgrzewającym śniadaniem dla małego człowieka, szczególnie w porze zimowej. Kasza jaglana, gruszki, jabłka, szczypta cynamonu, daktyle i wiórki kokosowe lub płatki migdałów to składniki tej zapiekanki, dzieci wręcz przepadają za takim śniadaniem. Największą niespodzianką okazała się jednak tarta jabłkowo-śliwkowo-daktylowa, bo przecież jak można upiec ciasto, nie dodając ani grama cukru czy innej substancji słodzącej? Można, a tarta została gwiazdą wieczoru, panie kucharki z bardzo długą praktyką w kuchni surowo podeszły do oceny tego ciasta i wspólnie zawyrokowały, że jest po prostu przepyszne.

Po degustacji rozpoczęła się część teoretyczna warsztatów, pani Krasucka przybliżała zasady zdrowego, naturalnego gotowania dla dzieci, stosowania sezonowości w komponowaniu menu tak by wzmacniać i odżywiać młody organizm dziecka, oraz analizowała przykładowy tygodniowy jadłospis przedszkolny.  Myślę, że warsztaty zapewniły cenną i dużą dawkę wiedzy i umiejętności praktycznych dla wszystkich uczestników, dodatkowo dzięki osobie prowadzącej oraz zaangażowaniu uczestników okazały się przyjemnym spotkaniem życzliwych sobie osób, otwartych na nowe doświadczenia.

O Annie Krasuckiej

Anna Krasucka – doradca żywieniowy, dietetyk TCM

Zwolenniczka holistycznego podejścia do człowieka i jego edukacji w zakresie rozumienia własnego organizmu. Jest propagatorką profilaktycznego podejścia do zdrowia i naturalnej diety.

Interesują ją zagadnienia długowieczności, metody zachowania zdrowia i urody zarówno wewnętrznej jak i zewnętrznej metodami naturalnymi.

Stworzyła Akademię Odżywiania dla Zdrowia ‘Pięć Smaków’ (www.piecsmakow.com.pl), w ramach, której od lat prowadzi praktyczne warsztaty zdrowego i smacznego gotowania, wyjazdy pro zdrowotne, w tym rodzinne oraz wykłady na temat zdrowego żywienia. Akademia jest placówką kształcenia ustawicznego wpisaną do ewidencji szkół i placówek niepublicznych Miasta Stołecznego Warszawa.

Anna Krasucka w swojej kuchni czerpie inspiracje z natury, z polskiej tradycji kulinarnej, z zasad dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej (kuchnia pięciu przemian) oraz swoich licznych podróży (m.in. do Laosu, Kambodży, Indonezji, Tajlandii, Syrii, Jordanii, Izraela, Tanzanii). Prowadzi szkolenia dla firm, w szkołach i przedszkolach na temat zdrowego odżywiania. W Warszawie prowadzi konsultacje indywidualne.

Jest absolwentką „Dietetyki Leczniczej” u Iny Diolosa, sygnowanej przez niemiecko – francuski Avicenna Instytut. Swoją edukację dietetyczną ciągle kontynuuje (wiedza jest potężna i ogromnie interesująca) m.in. w zakresie medycyny żywienia (badania naukowe wskazujące na skuteczność leczenia dietą).

Ukończyła studia magisterskie „Komunikacja interpersonalna” w Niemczech oraz we Francji. Jest tłumaczem przysięgłym języka niemieckiego.

Jako ekspert w zakresie odżywiania dla zdrowia jest autorką popularnych artykułów w czasopismach o tematyce zdrowotnej, bywa także gościem w radiu i TV.

Odpowiedzi: 2 do wpisu “Warsztaty zdrowego gotowania w przedszkolu w Łuszczanowicach”

  1. Stefan napisał(a):

    No super… Widzę, że jak ktoś coś dobrego zrobi, itp. to już żadnego dobrego komentarza się doczekać nie może. No bo tylko psioczyć najlepiej i wytykać :)

    Dlatego ja gratuluję wszystkim zaangażowanym w ten projekt: pomysłu, chęci i działania na rzecz zdrowego żywienia naszych dzieci… To ważne! Brawo!


  2. Andrzej Głowacki napisał(a):

    Projekt bardzo dobry, bo w dzisiejszych czasach jedzenie czasami przypomina tablicę Mendelejewa. Powinno być jak najwięcej takich inicjatyw i promowania zdrowego odżywiania, dzięki Madziu


Zostaw odpowiedź

Ostatnie komentarze:

  • Czy w Naszej Gminie liczy... (1)
    • Avatar użytkownikakasjer { Przykazania: Przemek pamiętaj: 1. Kasa zawsze musi być w korycie. 2. Jeżeli koryto jest za małe i kasy jest za dużo, to trzeba zbudować większe... } – sty 17, 9:29 PM
  • Gmina bez barier-prezesi się zmieniają... (3)
    • Avatar użytkownikawindiarz { Myślę, że gdyby nie ta nieszczęsna winda, to chłopak pracowałby do dziś. Ale jeżeli ciągle winda się psuje, to jak pracownik ma dotrzeć do pracy... } – sty 12, 10:30 PM
    • Avatar użytkownikaPrzemysław Grzegorczyk { Widać kogoś interesuje, bo chłopaka niepełnosprawnego zwolnili z pracy w FRGK motywując likwidacją stanowiska pracy. Co niektórych udało się przesunąć na inne stanowiska i w... } – sty 08, 1:51 PM
    • Avatar użytkownikawindiarz { Przemku przy całym moim poparciu dla Twojej inicjatywy, to jednak radzę Ci, abyś dał sobie siana z tą windą i z tymi podjazdami. Przecież widzisz,... } – gru 27, 11:13 PM
  • Co się dzieje w Fundacji? (1)
  • Stało się. Jedno z najdroższych... (1)
    • Avatar użytkownikafalus { Brawo, brawo, brawo niech żyją inwestycje i nadworny inżynier. Nie ma to jak budować w Kleszczowie :) Ciekawe, czy chociaż zdążą oddać przedszkole przed wyborami.... } – lis 24, 4:25 PM