| Subkrybuj kanał RSS

Znów projektant nie przewidział?

27 października 2017 | Autor:
Kategoria: Kleszczów


Pokazują się kolejne niespodzianki po remontach w przychodni Salus. Deszcz obnażył kolejną niedoróbkę na zewnątrz budynku. Z podjazdem już interweniowałem podczas zebrania wiejskiego, że źle porobione są spady i woda opadowa zatrzymuje się na spoczniku i na dolnej części podjazdu. Dzisiaj doszła kolejna uwaga, że cała masa wody opadowej, spływa od samej góry do dołu, gdyż po drodze nie ma żadnych odprowadzeń. Podjazd przy większych opadach zamienia się w rwący potok. Zastosowane tam płyty granitowe w połączeniu z wodą tworzą też niezłą ślizgawkę. W obecnym stanie stwarza on spore zagrożenie zarówno dla osoby na wózku jak i osoby pomagającej niepełnosprawnemu pokonać ten odcinek drogi.

Drugi temat to daszek nad schodami zewnętrznymi przychodni. Ktoś tak pięknie pokombinował, że kończy on się na wysokości pierwszego stopnia schodów.Ponieważ nie pomyślano o rynnach, czy odpowiednim spadku w stronę zachodnią, całe masy wody opadowej z daszku spływają na wchodzących pacjentów i ten nieszczęsny pierwszy stopień schodów. Już się ludzie na tym ślizgają, a co będzie jak przyjdą pierwsze przymrozki? Na tym stopniu z pewnością zrobi się lodowisko, a do tego zwisające z daszku sople lodu, będą „polować” na wchodzących do przychodni pacjentów.

U na wszystko musi być najdroższe i najpiękniejsze. Szkoda tylko, że ta cena i wygląd, nie przekłada się na funkcjonalność. Wypada uczulić mieszkańców, aby wraz z nadchodzącą zimą uważali na ten opisany problem i życzyć, aby wizyta w przychodni Salus nie skończyła się gipsem na którejś z kończyn, albo dziurą w głowie.

Filmik co prawda jakościowo nie oddaje tego co tam się faktycznie dzieje, ale w głośnikach świetnie słychać tłukące o schody krople deszczu. Podczas nagrywania padała tylko trochę grubsza mżawka. Co będzie podczas ulewy?

Odpowiedzi: 2 do wpisu “Znów projektant nie przewidział?”

  1. Przemysław Grzegorczyk napisał(a):

    Warto zwrócić uwagę jeszcze na to, że wszystka woda opadowa, zgromadzona na dachu i tak później ląduje na schodach, ponieważ dach w całości jest węższy od światła schodów. Z żadnej strony nie zastosowano rynien odprowadzających wodę z tego dachu. Na głowę poza pierwszym stopniem co prawda nie kapie, ale cała deszczówka przelewa się przez schody powodując, że ich nawierzchnia staje się śliska.


  2. falus napisał(a):

    Jak się ktoś zimą wypieprzy na tych schodach to przecież przychodnia jest na miejscu :)


Zostaw odpowiedź

Ostatnie komentarze:

  • Uwaga remont ul. Głównej w... (7)
    • Avatar użytkownikaJacek { Masz rację powinno pisać się w Czyżowie. Szkoda, że dyskusja schodzi na boczne tory a nie na sprawy merytoryczne. } – kwi 23, 9:32 PM
    • Avatar użytkownikaGit { @ Jacek Warto może nadmienić, że podane przez Ciebie kwoty są netto czyli nikt za tyle nie kupi. A tak w ogóle to wydaje mi... } – kwi 23, 8:11 AM
    • Avatar użytkownikaKoterski { Nie wiem Jacek skąd jesteś ale jak już siejesz propagandę, Napisz poprawnie nazwy miejscowości pisze się Czyżów a nie czyżew } – kwi 22, 9:44 PM
  • Zadyszka, czy trzeci oddech Przewodniczącego... (7)
    • Avatar użytkownikaRobert { Niekwestionowanym liderem gminnej listy rankingowej pozostaje Pan Henryk. Na ostatniej sesji 27.03 w ciągu kilkunastu minut zdobył prawie 200 pkt. Szacun i Wielki podziw dla... } – kwi 04, 8:05 PM
  • Ja śnię, czy to się... (4)
    • Avatar użytkownikaKFC { @Kika, powiedz kto cię "rzeźbił"to Cię pomszczę. Najpierw naucz się gramatyki czyli poprawnego pisania ,najlepiej uczą tego w szkołach podstawowych, ale trzeba je rzetelnie ukończyć.... } – mar 14, 7:52 AM
    • Avatar użytkownikaKika { I co znowu cisza? Na info.bzdura.kleszczów.pl juź się zaczęło kleszczowskie piekiełko. Wzięli się za radnych z Łękińska, ale pewność stuprocentową źe kaźdemu się dostanie. A... } – mar 13, 8:23 AM